View Article |
Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (Euthynnus Affinis)
Rita Hayati1, Aminah Abdullah2, Mohd Khan Ayob3, Soekarto, Soewarno T4.
Kajian terhadap kesan suhu pengeringan (50, 60, 70oC) dan kepekatan garam (3, 5, 7%) terhadap kualiti ikan tongkol (Euthynnus affinis) telah dilakukan. Analisis kandungan proksimat menunjukkan nilai yang berbeza secara bererti (p<0.05), terutama kandungan protein (76.66%) ikan yang dikering pada suhu 50°C. Pengeringan pada suhu dan kepekatan garam yang tinggi cenderung untuk menghasilkan ikan tongkol kering dengan wama yang agak gelap (72.39). Ikon tongkol kering memiliki keupayaan memegang air yang rendah iaitu antara 3.43-3.66 ml/g sampel. Aktiviti air (aw) ikon tongkol yang hanya mencapai 0.76 atau kurang, merupakan tahap yang paling baik untuk tujuan penyimpanan, dan dapat mengawal pertumbuhan mikroorganisma, merencat aktiviti enzim dan memenuhi keperluan pembungkusan.
Affiliation:
- Universiti Kebangsaan Malaysia, Malaysia
- Universiti Kebangsaan Malaysia, Malaysia
- Universiti Kebangsaan Malaysia, Malaysia
- Institut Pertanian Bogor, Indonesia
Toggle translation
Fulltext is not available. Please contact the Editor Manager to get the fulltext
|
|
Indexation |
Indexed by |
MyJurnal (2019) |
H-Index
|
0 |
Immediacy Index
|
0.000 |
Rank |
0 |
Indexed by |
Web of Science (JCR 2016) |
Impact Factor
|
0.470 |
Rank |
Q3 (Multidisciplinary Sciences) |
Indexed by |
Scopus (SCImago Journal Rankings 2016) |
Impact Factor
|
- |
Rank |
Q2 (Multidisciplinary) |
Additional Information |
0.215 (SJR) |
|
|
|